کارگردان: باران بو اودار
بازیگران: لوئیس هافمن، اولیور مازوچی، یوردیس تریبل، ماجا شون، سباستین رودولف، مارک واشکه، کارولینه ایخورن، استفان کمبریف، آنه رات پول، آندریاس پیتسچمن، لیزا کرویتزر، آنگلا وینکلر
در یک شهر کوچک در آلمان، نزدیک یک غار قدیمی جسد یک پسر بچه که ۳۳ پیش گم شده بود با همان سن و جثه پیدا می شود. پلیس از حل ماجرا عاجز است و به زودی رازهای عجیبی بر ملا می شود.
سریال dark، یکی از موفق ترین سریال های نتفیلیکس، سریالی علمی، تخیلی و درام است که فصل اول آن در سال ۲۰۱۷ روی استریم نتفلیکس منتشر شد. با وجود سریال موفق و بزرگی چون «چیزهای عجیب» کمتر کسی توقع داشت سریالی در این ژانر بتواند موفقیت بزرگ تری از «چیزهای عجیب» به دست بیاورد اما سریال dark به واسطه داستان و روایت بی نظیرش این موفقیت را کسب کرد.
در این مقاله از مجموعه نقد سریال در مجله سینما تیکت، به سراغ نقد و بررسی این سریال جذاب و پرطرفدار خواهیم رفت.
منطقا ساخت سریال هایی که زبان غیر انگلیسی دارند برای سرویس استریمی که جامعه کثیری از مخاطبانش انگلیسی زبان اند ریسک محسوب می شود. نتفیلیکس در رابطه با سریالmoney heist» » نیز این ریسک را پذیرفت و نسبتا سریال موفقی ساخت. اتفاقی که در مورد سریال دارک چیزی بیشتر از «نسبتا موفق» است.
سریال دارک برای نتفیلیکس یک موفقیت کامل است، و این موفقیت علاوه بر داستان جذاب، روایت دقیق و بازی بازیگران مدیون دوبله انگلیسی بسیار خوب نتفیلیکس نیز هست.
ماجرایی که بیش از سی سال قبل آغاز شده اکنون با پیدا شدن یک جسد وارد فاز تازه ای از وقایع می شود.
این یک شروع بسیار دیدنی برای یک سریال است، شروعی که برخی از سریال های بزرگ نیز از آن بی بهره مانده اند. باید توجه داشت که ژانر سریال رمز آلود نیست و دارک قرار نیست مخاطب را از اتفاق اصلی بی خبر بگذارد و نهایتا ضربه ای به او بزند بلکه خیلی زود در فصل نخست به مخاطبش نشان می دهد که می خواهد درباره زمان صحبت کند و به طور جزئی تر می خواهد درباره سفر در زمان بگوید. انتخابی که شاید بتواند دست نویسنده را از غافلگیری های بسیار تهی سازد اما نه تنها این اتفاق رخ نمی دهد بلکه در هر قسمت، سریال با غافلگیری های دیوانه وار جدیدش به سراغ مخاطب می آید و او را سردرگم تر می کند.
در فصل نخست با کاراکترهای اصلی داستان آشنا می شویم و اصلی ترین کاراکتر «جوناس» است که پس از خودکشی پدرش دچار آسیب روحی و روانی شده است.
او پس از چند روز نامه ای که پدرش پیش از مرگ نوشته بود را می خواند و این نامه سرآغاز سفر او در زمان است. هر چند فصل یک به علت سوالات بی شمارش شاید مخاطب را سردرگم کند و او را دلزده سازد اما با وجود این نیز همچنان جذاب است و احتمالا تمام روز مخاطب را با خودش می کشد تا به جواب برسد.
آشنایی اجمالی با نام های جالبی از قبیل آدم، حوا و نوح که آوردنشان احتمالا از شیطنت سازندگان سریال نشأت می گیرد شائبه ارتباط قضایای داستان با گروه های مذهبی را تقویت می کند و خود سوالی است که مخاطب را منتظر رسیدن به جواب نگه میدارد.
فصل یک سریال dark دارای پیرنگ هایی در داستان است که در نگاه اول بیشتر شبیه به داستان هایی برای جذب مخاطب محتوای زرد است اما همین پیرنگ های به ظاهر زرد مانند رابطه نامشروع مادر جوناس با اولریخ در ادامه به متن داستان می آید و تاثیرات بزرگی در آن می گذارد.
سریال دارک در فصل دوم وارد فاز جدیدی از اتفاقات در زمان – مکان می شود. در این فصل مخاطب با واقعیت های مختلف هر شخصیت در زمان های مختلف رو به رو می شود و ایده ی تاثیر گذاشتن آینده بر گذشته مطرح می شود که بسیار هولناک و هیجان انگیز است.
جوناس که اکنون سعی دارد دروازه سفر در زمان را ببندد و همه چیز را تمام کند می فهمد که منشأ تغییرات، این دروازه نیست و به گفته آدم، باید جایی دیگر را نشانه بگیرد.
در پایان فصل دوم علاوه بر مفهوم سفر در زمان با مفهوم تازه ای روبرو می شویم و آن وجود جهان های موازی است که داستان را بیش از پیش پیچیده و جذاب می کند.
فصل سوم سریال از ضربه «مارتای جدید» آغاز می شود و ادامه می یابد در جهان موازی دیگر.
این جهان، یک جهان مشابه است با اتفاقات مشابه اما کمی تغییر. انجام این حرکت، یعنی رفتن به جهان دیگر، با توجه به سوالاتی که هنوز بی پاسخ باقی مانده بودند یک ریسک بزرگ محسوب می شود زیرا دارک فقط هشت قسمت فرصت دارد تا تمام این قطعات را کنار هم بچیند و تقدیم مخاطبش کند و البته به بهترین وجه ممکن نیز این کار را انجام می دهد!
در فصل سوم فلش بک های پر شماری به سالهای قرن بیستم زده می شود و رشته این اتفاقات در کنار هم به مخاطب می فهماند که چه چیزی باعث آخر الزمان شده و پس از یافتن علت این اتفاقات جوناس می فهمد که برای بستن این چرخه نیاز است تا به روزی برود که ماشین زمان اختراع شد و جلوی این اختراع را بگیرد و این اتفاق، تنها با مرگ او و مارتا میسر خواهد بود.
روایت بی نظیر فصل سوم در سالهای مختلف و ارتباط اتفاقات هر کدام از این سال ها با هم نقطه عطف سریال است تا جایی که کاربران IMDb را هم به جنون می رساند و نمراتی نظیر ۹.۹ می گیرد.
منطق داستان بسیار استوار است و بازیگران سریال دارک به بهترین شکل این داستان را به تصویر می کشند.
بیشتر بخوانید: نقد و بررسی سریال Westworld: وسترنی در دنیای رباتها
در این بخش قسمتی از ارجاعات و نمادگرایی های جذابی که در سریال دارک آورده شده است را مرور می کنیم.
توجه داشته باشید این بخش دارای اسپویل داستان است.
مدز کودکی است که پیدای شدن جسدش شروع طرح پازل لاینحل داستان سریال است. تا پایان سریال اولریخ برادر مدز بارها تصویر دو نفره ای که روی میزش از خود و برادرش دارد را می بیند، جالب است که لباس مدز در تصویر، یک لباس معمولی نیست و نوشته ای روی آن وجود دارد با این عنوان: Atomenergie? Nein danke
معنای این عبارت آلمانی این است: انرژی اتمی؟ نه ممنون! این شعار توسط جنبش های ضد اتمی آلمان در دهه هشتاد مطرح شد.
زمانی که جوناس وارد غار و تونل زمان می شود، متوجه وجود دستگیره ای می شود که طرح عجیبی دارد، یک مار که دم خود را می خورد!
جالب است که این نماد سمبول «اوروبروس» است. اوروبروس در اساطیر نام اژدهایی آنقدر طویل است که دم خودش را می خورد. اوروبروس نماد چرخه است. چرخه به معنای یک دوران بی پایان و بی آغاز. چیزی مانند زمان، یعنی همان چیزی که جوناس در آن گیر افتاده و آغاز و پایانش را نمی داند.
یکی از کاراکترهای ظاهرا فرعی در سریال دارک شخصیت دکتر اچ جی تانهوس است. او یک ساعت ساز بازنشسته و نیز نویسنده کتاب سفر در زمان است. در طول داستان شخصیت های مختلف از کتاب وی که ابدا کتاب معروفی نیست سر مشق می گیرند و با تئوری های وی سعی در سفر در زمان دارند. جالب است بدانیم که نام این کاراکتر ادای دینی است به نویسنده کتاب علمی تخیلی ماشین زمان، اچ.جی ولز، است که در اواخر قرن نوزده منتشر شد. این کتاب منبع الهام بسیاری از آثار سینمایی و ادبی بوده است.
در نهایت با اطمینان باید گفت سریال دارک یکی از بهترین های نتفیلیکس است و اگر در فصل یک اندکی بهتر کار می کرد اکنون می توانست جزو بیست سریال برتر تاریخ نیز باشد. البته تم و فضای سریال Dark آن گونه است که به صبر و دقت مخاطبش نیاز دارد تا او را به همان نقطه که می خواهد، برساند.
نظرتان درمورد این سریال را با دیگر خوانندگان مجله سینما تیکت درمیان بگذارید.
4 دیدگاه
سریال دارک محشر بود ولی هنوزم که هنوزه خیلی جاهاش رو نمیفهمم
درسته، این سریال پیچیدگی های زیادی داره و باید خیلی به جزئیات اون توجه کنید
اصلا سریال خوبی نبود
من کلا نفهمیدم چی شد
پیشنهاد میکنم یک بار دیگه و با دقت بیشتر سریال دارک رو تماشا کنید :))