سریال قورباغه، اولین سریال هومن سیدی است که اکنون در شبکه نمایش خانگی در حال پخش است. این سریال توانسته طی قسمت هایی که از آن منتشر شده، نظرات مثبتی را به خود جذب نماید و فروش خوبی هم داشته باشد.
آنطور که از بینندگان و کسانی که فیلمنامه سریال قورباغه را نگاه کرده اند می توان فهمید، اثر جدید هومن سیدی را باید یکی از متفاوت ترین آثار شبکه نمایش خانگی دانست. مطمئنا مهم ترین علت این تفاوت به فیلمنامه این سریال بازمی گردد که ما در ادامه مطلب به توضیح مختصری درباره آن خواهیم پرداخت.
سریال قورباغه، علاوه بر طرفداران و مخاطبان زیادی که توانسته در قسمت های ابتدایی به خود جذب کند، آغازگر حواشی بسیاری نیز بوده. البته باید گفت که بخشی از این حواشی تا حد زیادی مربوط به فضای آلوده رسانه ای در کشور ما می شود، مسئله ای که گریبانگیر جوامع دیگر هم می باشد.
امروزه حاشیه و حاشیه سازی، راه بسیار موثری برای مورد توجه قرار گرفتن است؛ در این میان آن دسته از محتواهایی که زمینه ساز ماجراهای جذاب و جالب توجه برای عموم مردم می شوند، بازدید بیشتری می خورند و کمترین تاثیر این اتفاق، معروف شدن و به قولی توی چشم رفتن این محتواها است!
البته ما به هیچ وجه قصد نداریم که حواشی بوجود آمده پیرامون این سریال را، از نوع برنامه ریزی شده و هدفمند تلقی کنیم.
اما باید گفت، سریال هومن سیدی، از همان ابتدای انتشارش، درگیر حواشی و مسئله هایی شد، که موجب خبرساز شدن این اثر گردید.
قسمت اول این سریال قرار بود در بیست و چهارم آذر ماه سال ۹۹ از شبکه نمایش خانگی پخش شود اما بنا به دلایلی، انتشار آن با دستور قضایی متوقف شد اما تقریبا یک ماه بعد و در تاریخ سوم دی ماه، اولین قسمت آن منتشر شد.
درباره علت ممنوعیت ابتدایی و توقیف این سریال، گمانه زنی هایی وجود دارد؛ این شایعات، از طرفی مربوط به ساخت و از سوی دیگر در ارتباط با محتوای سریال قورباغه بوده است.
توضیح آنکه، چندی قبل از تاریخ ابتدایی توزیع سریال، شرکت نماوا، اعلام داشت که سریال قورباغه، فعلا با دستور قضایی توقیف شده. در اطلاعیه شرکت توزیع کننده این سریال (نماوا) اینطور آمده بود: “با وجود اینکه ۲۴ آذر از سمت سازمان سینمایی به عنوان روز انتشار اولین قسمت سریال «قورباغه» به بینندگان وعده داده شده بود، فعلا به دستور قضایی (به منظور پایش و نظارت ) متوقف شده است.”
جالب این جا است که این اتفاق زمانی افتاد که کارگردان این سریال، حدود یک ماه پیش از توقیف آن، با انتشار یک پست، از عدم اعطای مجوز، توسط سازمان سینمایی گله مند شده و خبر از توقیف سریالش داده بود. اما پس از گذشت چند ساعت، سازمان سینمایی به طور رسمی اعلام کرد که سریال هومن سیدی توقیف نشده و در همان تاریخ۲۴ آذر ماه منتشر خواهد شد!
یکی از علت هایی که ظاهرا باعث توقیف این سریال شده بود، مسائل مالی در هنگام تولید آن بوده است.
در دی ماه ۹۹، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، درمورد علت توقیف این سریال گفت: “فارغ از اینکه این یک سریال است، ابهامی در یکی از پرونده های کیفری در رابطه با منشا مالی تامین کننده اعتبار این فیلم مطرح شده بود.”
او در ادامه سخنان خود گفت که گویا، بخشی از منابع مالی در نظر گرفته شده برای ساخت این فیلم، در جای دیگری هزینه شده. پس از گذشت چند روز از احتمالاتی که نسبت به وقوع یک فساد مالی در روند تولید این سریال میرفت، سریال قورباغه، بالاخره با واگذاری یک تامین مناسب، رفع توقیف شد.
اما علت دیگری که احتمال میرفت، زمینه توقیف سریال قورباغه را فراهم کرده باشد؛ همان خبری است که توسط نماوا منتشر شد؛ خبر می گفت که این سریال به منظور “پایش و نظارت” بنا به دستور قضایی توقیف گردیده.
اگر تا کنون سریال قورباغه را نگاه کرده باشیم، حتما متوجه صحنه های بسیار خشن موجود در آن شده ایم؛ همچنین این سریال در پاره ای سکانس ها و البته در مرکزیت داستان خود هم، مرتکب ساختار شکنی های جنجال برانگیزی گردیده که شاید روی جریان توقیف آن موثر واقع شده.
هرچه باشد، قورباغه، جز نخستین سریال هایی است که داستانش با قتل یک مامور نیروی انتظامی و دزدیدن اسلحه آغاز می شود. همچنین فضای تاریک و آشفته این سریال، که مخاطب را به درون ماجراجویی های دلهره آور خلافکارها و شبه گانگستر های تهرانی می برد هم می تواند مزید بر علت شده باشد.
به هرحال این سریال با اخذ درجه سنی ۱۸+ روانه سینمای خانگی گشته و هشدارهای جدی ای هم درباره تماشای این سریال، به جهت صحنه های بشدت خشونت آمیز آن داده شده.
اما حاشیه دیگری که در ارتباط با این سریال بوجود آمد مربوط به دستمزد نوید محمد زاده بود. شایعات اینطور می گفت که او مبلغی حدود ۱۲ میلیارد تومان را با سازمان تولید کننده این سریال توافق کرده که به موجب این قرارداد او حق بازی در هیچ فیلم دیگری را تا پایان فیلمبرداری قورباغه نخواهد داشت.
البته این شایعات، مدتی بعد توسط خود محمدزاده و تهیه کننده تکذیب شد.
همانطور که در سطور بالاتر گفتیم، سریال قورباغه، تمرکزش را بر روی مشکلات اجتماعی و جرم و جنایت های سطح شهر گذاشته؛ شخصیت های اصلی فیلم، صابر ابر، نوید محمدزاده، سحردولتشاهی، فرشته حسینی و هومن سیدی هستند.
البته بازیگران دیگری هم همچون مهران غفوریان داخل این مجموعه بازی می کنند که فعلا اطلاعی از نقش و کاراکتر آن ها نداریم.
سریال قورباغه، با یک قتل نا به هنگام و غافلگیر کننده آغاز می شود: کشته شدن یک پلیس! به نمایش درآوردن چنین صحنه ای، چندان در سینما و شبکه نمایش خانگی متعارف نبوده و همین شروع عجیب هم توانسته این سریال را در میان مردم مطرح نماید.
با گذشت تنها ۱۶ قسمت از این سریال، نمی توان اطلاعات خیلی زیادی درباره کارکاتر ها و شخصیت آنها بدهیم؛ اما معلوم است که هومن سیدی قصد دارد طی قسمت های آتی، ما را با قهرمان های خاکستری اثر جدیدش بیشتر آشنا کند.
از ویژگی های مثبت آثار هومن سیدی باید به نگاه تازه او به سینما و داستان پردازی اشاره کرد؛ نگاه های تک بعدی و ساده لوحانه اخلاقی، که همچون یک بیماری به جان صنعت فیلمسازی و فیلمنامه نویسی ما افتاده بود چندان در آثار او جای ندارد.
کاراکتر ها مجهول هستند و خودشان را با افعال و کارهایشان به مخاطب معرفی می کنند و در جریان داستان شناخته می شوند اما نه آن قدر که قابل پیش بینی شوند.
این سریال قرار است زندگی زیرزمینی، واقعی، دردناک و دلهره آمیز چند جوان خلافکار را در قالب یک درام جنایی و مهیج نشانمان دهد؛ چیزی شاید خیلی در کشور ما به آن پرداخته نشده.
این سریال در کشورهای ایران و تایلند فیلمبرداری شده و همین، می تواند شاهدی بر پیچیده تر بودن داستان تازه هومن سیدی باشد.
نظرتان در مورد این سریال را با ما و دیگر مخاطبین مجله سینما تیکت در میان بگذارید.