ژانر: فراطبیعی – ترسناک
کارگردان: سم ریمی
نویسنده: سم ریمی
محصول: آمریکا
سال انتشار: ۱۹۸۱
فیلم کلبه وحشت (با نام اصلی The Evil Dead یا مرده شیطانی) یک فیلم در ژانر ترسناک و ماورایی به کارگردانی کارگردان، نویسنده و بازیگر بسیار مشهور آمریکایی Samuel Marshall است. (او بیشتر با نام Sam Raimi شناخته می شود)
این فیلم در سال ۱۹۸۱ منتشر شد و توانست به موفقیت بالایی نیز دست پیدا کند. این فیلم یکی از ترسناک ترین و خلاقانه ترین آثار هالیوود در همین ژانر است و بدون شک، برای بسیاری از فیلم های پس از خود به نوعی یک منبع الهام محسوب می شود.
داستان فیلم کلبه وحشت درباره پنج جوان است که برای گذراندن تعطیلات به کلبه ای دور دست در جنگل می روند؛ آنها درون کلبه یک ضبط صوت و همچنین یک کتاب قدیمی را پیدا می کنند که پس از گوش دادن به صدای نوار، نیرویی پنهان و شیطانی به تک تک شخصیت ها نفوذ می کند و آنها را تبدیل به موجوداتی ترسناک و وحشی می نماید.
تنها راه از بین بردن این نیروی شیطانی سوزاندن و یا تکه تکه کردن بدن افرادی است که این شیطان درون آنها نفوذ کرده!
در این پرونده سینماتیکت، با نقد فیلم کلبه وحشت قصد داریم شما را به یکی از ریشه های سینمای ترس هالیوود ببریم، فیلمی که بدون شک یکی از اثرگذارترین آثار زمان خودش و پس از خودش بود.
کلبه وحشت یا The Evil Dead نخستین ساخته بلند کارگردان شناخته شده هالیوود سم ریمی است که توانست به جهت فیلمنامه خوب، فیلمبرداری قابل قبول و هنرنمایی تحسین برانگیز بازیگران توجه بسیاری از منتقدان و مخاطبان دیگر را به خود جلب کند.
سم ریمی که تقریبا همه کاره این فیلم بود، با این اثر ایده تازه ای را به سینمای هالیوود تقدیم کرد:
همه ما با آن دسته از فیلم های ترسناک آشنایی داریم که در آن چند جوان وارد جنگلی تاریک و سرد می شوند که در این جنگل موجود مرموزی انتظارشان را می کشد؛ آنها به دنبال یافتن راهی برای از بین بردن و کشف کردن راز آن موجودند و در این راه حتی ممکن است جانشان هم از دست بدهند!
شاید بتوان سم ریمی را یکی از نخستین پیش قدمان در این سبک و فضای سینمای ترسناک دانست. ما در فیلم کلبه وحشت با اتمسفری تاریک، افسرده کننده و ترس آور، در دل یک جنگل رنگ و رو رفته و کلبه ای نیمه خراب مواجهیم.
فیلم کلبه وحشت بی هیچ تردیدی یکی از اولین پدیدآورندگان چنین فضایی هایی است. فضایی هایی که هر چند ممکن است اکنون دیگر تکراری شده باشد و همه ما آن را در سری فیلم های نه چندان موفق Wrong Turn و همچنین The Blair Witch Project تجربه کرده باشیم.
فیلم کلبه وحشت یا The Evil Dead شاید دیگر تا حدی با استاندارد های کنونی ما فاصله داشته باشد؛ به هر حال این فیلم یک اثر کلاسیک و متعلق به دهه هشتاد میلادی است؛ طبیعی است که نتواند چندان با تصورات کنونی ما خودش را وفق دهد.
اما با این همه این اثر هنوز هم قادر است شما را بترساند و تا آخرین ثانیه روی صندلی میخکوبتان کند!
مهمترین نکته در نقد فیلم کلبه وحشت که به این اثر توانایی ارتباط گرفتن با مخاطب حال حاضر را می دهد، سناریوی جذاب و دلهره آور آن است.
فیلم کلبه وحشت به خوبی مخاطب را برای تجربه ترسناک ترین اتفاقات آماده می کند و در بهترین نحو ممکن ورود صحنه ها و سکانس های ترس آور را زمینه سازی می نماید، به گونه ای که مخاطب از ابتدا مجذوب فیلم شده و با آن جلو می رود.
امر “ناشناختگی” هم به خوبی درون فیلم جریان پیدا می کند و تاثیر بسیار قدرتمندی را در ترسناک تر شد آن می گذارد؛ بیننده فیلم The Evil Dead واقعا نخواهد توانست ماهیت این موجود مرموز و راه از بین بردن آن را حدس بزند و از آن مهم تر، این حس، عنصر مشترکی است که در داخل فیلم، روح و ذهن شخصیت ها را هم آشفته می کند.
مسئله دیگر در نقد فیلم کلبه وحشت، ترکیب هنرمندانه دو عنصر ترس و طنز با یکدیگر است؛ چنین کاری معمولا، روی میزان ترس آور بودن فیلم تاثیر منفی می گذارد؛ چرا که کمدی نتیجه ای جز به شوخی گرفتن و به اصطلاح اسپویل کردن حقیقت پنهان ترس ندارد!
اما در فیلم کلبه وحشت، ترکیب و هم پایی این دو عنصر تقریبا متضاد نه تنها از شدت دلهره آمیزی فیلم کم نکرده بلکه تاثیر عمیقی در ترسناکتر شدن هم گذاشته!
سم ریمی با تزریق کمدی به شاهکار خود، ترس را به شوخی نگرفته؛ بلکه این حس را به عنصری غیرقابل پیش بینی تر، عجیب تر و دور تر از تصورات ما برده، چیزی که فکرش را هم نمی توانیم بکنیم!
سکانس زجر آور و آزاردهنده رقصیدن لیندا، یکی از شخصیت های فیلم، در حالی که مرده و مردمکهای چشمانش کاملاً سفید شده و یا دست قطع شده اشلی که مثل کرم همه جای خانه جست و خیز می کند، هیچگاه از ذهن بیننده این فیلم بیرون نخواهد رفت.
نکته آخر اینکه فیلم کلبه وحشت، یک پروژه بسیار موفق از یک کارگردان بسیار موفق آمریکایی است؛ استقبال بی نظیر مخاطبان از این فیلم به حدی بود که سم ریمی را تشویق به ساخت ادامه این فیلم کرد؛ The Evil Dead 2 – ۱۹۸۷ و همچنین Darkman ۱۹۹۰ دو فیلم سینمایی بسیار مشهور دیگر از این کارگردان هستند که هردو ادامه ای بر فیلم سال ۱۹۸۱ ریمی محسوب می شوند.
همچنین در سال ۲۰۱۳ نسخه اول فیلم ریمی بازسازی شد که البته خود او تنها مسئولیت تهیه کنندگی این فیلم را برعهده داشت.
اگر از علاقه مندان به ژانر ترسناک هستید توصیه می کنیم این سه گانه را از دست ندهید.
– نخستین فیلم سم ریمی یک فیلم کوتاه ترسناک بود؛ پس از ساخت آن ریمی تصمیم گرفت، نسخه بلند این اثر را خلق کند، آن نسخه همین The Evil Dead معروف بود.
– فیلم The Evil Dead با بودجه اندک ۳۷۵ هزار دلاری خود توانست نزدیک به ۳ میلیون دلار فروش کند!
– بروس کمپبل که نقش شخصیت اصلی فیلم یعنی اش ویلیامز را بازی کرد، دوست صمیمی ریمی نیز میباشد که توانست به خاطر بازی در این فیلم به شهرت زیادی دست یابد.
– پس از ساخت فیلم The Evil Dead داستان های مصور و چند بازی رایانه ای هم از روی آن ساخته شد اما چندان موفق نبود.
– ریمی بخاطر فیلم های ترسناکی در کارنامه خود دارد به “سلطان وحشت” ملقب شده.
– بازسازی دوباره فیلم در سال ۲۰۱۳ بود که ریمی تنها نقش حامی مالی آن را داشت. این فیلم نتوانست موفقیت چندانی کسب کند.