سریال Mandalorian در یک قاب
سریال Mandalorian اثری است در سبک وسترن و فضایی، به کارگردانی، نویسنده و بازیگر مشهور آمریکایی جان فاورو (Jon Favreau). این سریال بر اساس مجموعه سینمایی معروف Star Wars اثر جورج لوکاس ساخته شده و نام دیگر آن Star Wars: Mandalorian است.
تا کنون فصل اول سریال Mandalorian به طور کامل و در هشت قسمت منتشر شده و قسمت هفتم فصل دوم آن هم به تازگی پخش شده است.
داستان سریال Mandalorian حدود پنج سال بعد از اتفاقات فیلم سینمایی “بازگشت جدای” رخ می دهد. امپراتوری کهکشان (Galactic Empire) مدت ها پیش توسط انقلابیون (Rebel Alliance) نابود شده است و امپراتور هم به قتل رسیده.
تمرکز داستان Mandalorian روی شخصیتی است با همین نام: مندلورین یا مندو. البته نام اصلی او دین جارین (Din Djarin) است و او واپسین عضو انجمن شکارچیان جایزه بگیر (Bounty Huneters) می باشد.
او از طرف نیرو های رو به نابودی امپراتوری ماموریت دارد تا “کودک” (The Child) را پیدا کرده و نابود سازد اما پس از یافتن او تصمیمش تغییر می کند و سعی می کند تا او را از دست دشمنانش محافظت نماید.
“کودک” یا “گروگو” (که در میان طرفداران فیلم جنگ ستارگان به Baby Yoda هم معروف است) یک کاراکتر بسیار معروف می باشد که سبقه آن به خود مجموعه سریالی جنگ ستارگان برمی گردد؛ او از یک نژاد خاص از فضایی ها است که دیر تر از حالت متداول رشد می کند و با اینکه پنجاه سالش است هنوز هم شمایل کودکان را دارد!
به هر حال داستان سریال Mandalorian پیرامون این دو شخصیت حرکت می کند.
در این پرونده سینماتیکت می خواهیم به نقد سریال Mandalorian بپردازیم. با ما همراه باشید.
سریال مندالورین در همان روز های ابتدایی انتشارش مورد توجه قرار گرفت؛ یک خط داستانی جذاب در دنیای عظیم و پر حادثه جنگ ستارگان!
مطمئنا سیر داستان در فضای محبوب Star Wars یکی از مهم ترین دلایل مورد توجه قرار گرفتن این سریال در سال ۲۰۱۹ بود اما این باعث نمیشود تا نسبت به کارگردانی خوب و فیلمنامه جذاب جان فاورو کم توجهی کنیم. کارگردانی موفق که پیش از این، با تجربه کارگردانی و بازیگری در دو قسمت اول فیلم Iron Man توانست بسیاری از بینندگان و دوستداران سینمای مارول را شگفت زده کند.
اولین مطلبی که در نقد سریال Mandalorian لازم است به آن اشاره کنیم، ژانر تقریبا متفاوت آن نسبت به سری فیلم های جنگ ستارگان است.
اگر از طرفداران این پروژه بزرگ هالیوود هستید حتما با فضای مبارزه ای و پر زد و خورد این مجموعه سینمایی آشنایی دارید، مبارزاتی که قبل از هر چیز نشان دهنده نبرد میان خوبی و بدی است.
از یک سو یک امپراتوری وسیع کهکشانی به فرمانروایی دارث سیدیوس (Darth Sidious) وجود دارد که پادشاهی بی رحم و مستبد است و همین حکومت او را به یک نظام تمامیت خواه و استبدادی تبدیل می کند؛ نوعی شر مطلق که باید نابود شود!
از سمت دیگر Rebel Alliance یا همان نیرو های انقلابی جمهوری خواه قرار دارند که هدفشان مبارزه برای نابودی حاکمیت مطلقه دارث سیدیوس است. می توان گفت چنین فضای دوگانه ای که در سر تا سر مجموعه سینمایی جنگ ستارگان موج می زند و این فیلم را جلوه ای تقریبا سیاسی هم می بخشد تقریبا در سریال Mandalorian وجود ندارد.
جنگ ستارگان یک فیلم مبارزه ای و جنگی تخیلی است اما سریال جان فاورو، قبل از هر چیز یک وسترن فضایی، با حال و هوایی خاکستری رنگ و تیره است که روی یک شخصیت تمرکز یافته: مندو یا دین جارین (با بازی پدرو پاسکال)
شخصی که در دوران کودکی توسط مندالورین ها پیدا می شود، نزد آنها تعلیم می بیند و تبدیل به یک شکارچی (Bounty Hunter، اصطلاحی معروف در فیلم های وسترن، که اشاره به اشخاصی دارد که در ازای دریافت پول از دولت، آدم می کشند) می شود.
در جنگ ستارگان، مخاطب شاهد مبارزات سخت و فداکارانه جمهوری خواهان است که آنها را تبدیل به شخصیت های مثبت و خوب داستان می کند؛ در واقع عنصر جنگ در مجموعه سینمایی Star Wars، کیفیتی جدا کننده میان خیر و شر دارد و جمهوری خواهان شخصیت های فداکار داستان معرفی می شوند.
اما در سریال Mandalorian دیگر خبری از چنین دنیایی نیست؛ امپراتوری مطلقه نابود شده و جمهوری خواهان به پیروزی دست یافته اند؛ انقلاب آنها در شرف تبدیل شدن به یک نهاد بزرگ و یک دولت نوپا است و حالا باید تلاش کنند تا در برابر شورش ها و ناآرامی های گوشه و کنار حکومتشان که در اثر بی ثباتی پس از نابودی امپراتوری بوجود آمده بایستند.
پس باید گفت نخستین ویژگی ای که مخاطب هنگام تماشای Mandalorian با آن مواجه خواهد شد، هرج و مرج و آشفتگی منظومه ها و دنیا های تحت سلطه جمهوری است؛ در چنین فضایی نمیتوان خیر و شر را به خوبی از هم تشخیص داد و همین داستان سریال جان فاورو را واقعی تر و ملموس تر می کند.
فصل اول سریال Mandalorian در نوامبر ۲۰۱۹ منتشر شد و توانست بینندگان زیادی را جذب خود کند و نظر منتقدان را جلب نماید.
فصل اول سریال Mandalorian قصد دارد تا ما را به گوشه کوچکی از جهان وسیع Star Wars ببرد و یک داستان بسیار عالی را نشانمان دهد.
Star Wars با تمام عظمت و جزئیاتی که دارد بیشتر در تلاش معرفی جهانش به مخاطب است اما فصل اول Mandalorian به نویسندگی خود جان فاورو بیشتر در صدد ارائه یک داستان زیبا و به نمایش گذاشتن شخصیت ها و روحیات آنها است.
همانطور که اشاره کردیم، مندالورین، روایتی شخصی از داستان یک کاراکتر با همین نام است که ما را به درون بیابان های وسیع و بی پایان می برد.
نکته بسیار مهم دیگر که فصل اول سریال Mandalorian را محبوب تر می کند موسیقی متن فوق العاده آن است که در کنار طراحی صحنه قابل قبول به خوبی فضایی وسترن گونه را در دل یک نوستالژی محبوب جای داده.
مسئولیت آهنگسازی سریال برعهده لودویگ گورانسون بوده و باید اعتراف کرد که این آهنگساز ۳۵ ساله توانسته علاوه بر فاصله گرفتن از دنیای موسیقایی جنگ ستارگان و خلق یک تجربه جدید شنیداری از این دنیای وسیع، در عین حال فضای موسیقی این مجموعه سینمایی را به عنوان یک پس زمینه در کار خود حفظ کند.
می توان گفت شروع فصل اول سریال Mandalorian از تقابل دو شخصیت، مندو و کودک جریان می یابد. رویارویی این دو کاراکتر به خوبی به نمایش گذاشته شده و شخصیت پردازی تقریبا بی نقص است.
مندو، جنگجویی تنها و ماجراجو است که هیچ هدف و معنایی جز جنگیدن برای خود پیدا نکرده و حالا در مقابل “کودک” قرار گرفته است. هیچ کس نمی داند او از چه نژادی است و خودش هم اصلاً حرف نمی زند!
The Child را می توان به نوعی یک سمبل برای معصومیت و بیگناهی در دنیای تاریک جنگ دانست. این شخصیت علاوه بر جثه کوچکش تقریبا ۵۰ سال دارد و می تواند به خوبی فکر کند؛ و شاید همین جهان بینی او را بسیار ژرف تر از مندوی جنگجو می کند.
به تدریج کودک یا همان (Baby Yoda) روی مندو تاثیر می گذارد و مسیر زندگی او را تغییر می دهد.
فصل دوم سریال Mandalorian در اکتبر ۲۰۲۰ منتشر شد .
در این فصل سفر مندو بالاخره به یک نقطه روشنی ختم می شود و او می تواند تا سایر اعضای مندالورین را هم ملاقات کند.
همچنین فصل دوم سریال Mandalorian اطلاعات بیشتری را از شخصیت اصلی سریال به ما می دهد و ما را با روحیات و اوصاف شخصیتی او بیشتر آشنا می سازد، همین باعث می شود که مخاطب بتواند جریان داستان را بیشتر احساس کند و با کاراکتر اصلی ارتباط بهتری برقرار کند.
همچنین نکته مهم دیگر این است که این فصل به ما نوید حضور شخصیت محبوب جنگ ستارگان یعنی “جدای” (Jedi) را می دهد و همین مخاطبان این سریال را مشتاق تر از فصل قبل خواهد کرد.
این فصل از سریال Mandalorian دارای صحنه ها و سکانس های اکشن و مبارزه ای بیشتری است که البته با جریان فیلمنامه همخوانی و هماهنگی درستی دارد.
در این فصل همچنین شخصیت دوست داشتنی Bo- Katan (با بازی کیتی سکف) حضور پیدا می کند؛ کاراکتری که نقش مهمی را در انیمیشن سریالی جنگ ستارگان ایفا می کرد و گمان می رفت که کشته شده.
باید گفت که فصل دوم سریال Mandalorian با وارد کردن شخصیت ها، جزئیات و جریان های بیشتر قصد دارد تا خودش را گسترده تر کند و قصه ی چالش برانگیز تری را به نمایش بگذارد.
در فصل اول ما با مندو مواجه بودیم که پس از رویارویی با کودک تصمیم به محافظت از او می گیرد؛ در فصل دوم مندو با مردمانش برخورد می کند و حالا باید درگیر داستان های آنان هم بشود و بخاطر آنان هم تلاش کند.
با وجود این نکات باید بگوییم که مندالورین یک سریال در حال توسعه است که احتمال می رود به این زودی ها تمام نشود.
تماشای این سریال را به همه دوست داران ژانر علمی تخیلی پیشنهاد می کنیم. این را هم بگوییم که اگر تاکنون نتوانسته اید مجموعه سینمایی محبوب Star Wars را ببینید لازم نیست نگران متوجه نشدن جریان سریال Mandalorian شوید چرا که خط داستانی آن، از فیلم سینمایی جنگ ستارگان جدا است و تنها بعضی شخصیت های این فیلم در آن حضور دارند.
– پدرو پاسکال (بازیگر نقش مندو) در سریال Game of Thrones هم به جای شخصیت اوبرین مارتل بازی کرده بود.
– جان فاورو خالق سریال Mandalorian در چند قسمت کوتاه از سریال دوست داشتنی Friends به ایفای نقش پرداخته. (او دوست پسر مانیکا در فصل ششم این مجموعه بود.)
– جورج لوکاس، خالق Star Wars، در سال ۲۰۰۹ شروع به ساخت یک مجموعه از این فیلم سینمایی کرد؛ اما این پروژه به علت پرهزینه بودنش متوقف شد.
– جورج لوکاس، هنگام فیلمبرداری از فصل اول سریال، به صورت غافلگیر کننده از محل ساخت فیلم بازدید کرد؛ او همچنین در ساخت این مجموعه همکاری داشت.
– برای ساخت جلوه های ویژه کامپیوتری این سریال، از موتور گرافیکی Unreal استفاده شد؛ این موتور در خلق بازی های رایانه ای مشهوری، همچون Gears of War، Splinter Cell و Fortnite بکار گرفته شده.
– بودجه ساخت فصل اول این سریال ۱۰۰ میلیون دلار بوده است!