مشخصات فیلم
ژانر: درام – فانتزی
کارگردان: فرانک دارابونت (Frank Darabont)
سال انتشار: ۱۹۹۹
محصول: آمریکا
نویسنده: فرانک دارابونت – استیون کینگ (Stephen King)
فیلم The green Mile یا همان مسیر سبز، فیلمی درام – تخیلی و دومین ساخته کارگردان مشهور هالیوود، فرانک دارابونت است؛ کسی که با نخستین فیلم بلندش، یعنی “رستگاری در شاوشنگ” توانست موفقیت بسیار زیادی کسب کند و توجه منتقدان و مخطبان را به خود جلب نماید.
با اینهمه فیلم The green Mile، علی رغم اینکه نامزد جوایز بسیاری در جشنواره اسکار بود نتوانست هیچ جایزه ای را از آن خود نماید.
مسیر سبز، قبل از هر چیز، داستانی است درباره انسانیت و نوع دوستی که این حقیقت را با لطافتی تاثر آمیز بیان می دارد؛ به گونه ای که می تواند مخاطبان خود را به گریه بیندازد. البته از نویسنده مشهوری چون استیون کینگ و کارگردانی هنرمندی مثل دارابونت انتظاری جز این نمی رود.
داستان فیلم The green Mile درباره مامور پلیسی به نام پاول اجکام (با بازی زیبای تام هنکس) است؛ او مسئولیت نظارت و اصلاح طریقه اعدام مجرمین محکوم به قتل را در زندان دارد.
پاول پس از مدتی، با یک زندانی سیاهپوست جان کافی (با بازی بی نظیر مایکل کلارک دانکن) آشنا می شود، که برخلاف رفتار و گفتار بسیار مهربانانه و قلب رئوفش، متهم به تجاوز و به قتل رساندن دو دختربچه خردسال شده است.
اما پاول به مرور زمان و بیشتر آشنا شدن با جان، متوجه وجود قدرت ماورالطبیعه ای او می شود: جان قادر است با لمس کردن افراد، آنها را درمان کند.
در جریان فیلم این سوال و تردید در پاول بیشتر رشد می کند که چطور شخصی مهربان و خوش قلب مثل جان، می توانسته مرتکب چنین جرم بزرگی شود.
تماشا کنید: تریلر فیلم THE GREEN MILE 1999
فیلم مسیر سبز، بدون شک یکی از زیبا ترین فیلم های زمان خود، به خصوص در زمینه فیلمنامه و فیلمبرداری است؛ هرچند آنطور که انتظار میرفت با استقبال مردم رو به رو نگشت و انگار با وجود تمام زیبایی هایش، خیلی دیده نشد.
اما هیچکدام از اینها نمی تواند بر فیلمسازی دارابونت و داستان شاهکار استیون کینگ ایرادی باشد. این فیلمنامه، به خوبی توانست خیال را با واقعیت بیامیزد و در درون یک درام تاثیرگذار و گریه آور، پس زمینه ای ماورایی و خیالی ایجاد کند.
فیلم The green Mile به خوبی آغاز می شود، داستان را به جریان می اندازد و کاملا رضایت مندانه پایان می یابد و مخاطب را اقناع می کند. فیلم مسیر سبز، حرفش را تمام و کمال می زند و با بیان لطیف و دلنوازی که دارد اشک همه را در می آورد؛ از درون لحظه ها و سکانس های فراموش ناشدنی اش، فریاد می کشد که آری، در دنیای خاکستری و رنگ و رو رفته امروز، باز هم می توان خوب بود و دیگری را دوست داشت.
شاید پیام فیلم مسیر سبز، سخنی تکراری و کلیشه ای بنظر رسد و شاید این دوست داشتن و نوع دوستی فداکارانه، ایده آلیستی و غیرواقعی باشد اما نکته ای که فیلم دارابونت و داستان استیون کینگ را از احساسات منفی و کسالت بار دور می کند، شکل بیان آن است، طوری که تماما مخاطب را درگیر خودش می کند و او را متحیّر می نماید.
این احساس، خصوصا وقتی نمایان می شود که بیننده خودش را میان واقعیت محسوس، و ماورا و الوهیت در تردید می یابد، به گونه ای که نه می تواند صرف اولی را بپذیرد و نه قادر است دومی را دور بریزد.
شاید مهم ترین دلیلی که باعث می شود داستان درام – ماورایی فیلم The green Mile جذابیت و کشش زیادی پیدا کند، فضاسازی این فیلم و مرکزیت وقوع حوادث است.
داستان در یک زندان اتفاق می افتد؛ در بندی که تمام مجرمین محبوسش، به مجازات قطعی اعدام محکوم شدند و دیگر هیچ تجدید نظری درباره حکمشان صورت نخواهد گرفت. مرگ آنها حتمی است!
این زندانیان، به انتظار چیزی نشسته اند که دوست ندارند فرا برسد! و شاید این تلخ ترین و دردآور ترین نوع انتظار است. زندان، محیطی نمور، زندانبانانی خشن و مجرمانی خطرناک را در خود جای داده و درون آن هیج روشنایی و معنایی نمی توان یافت.
در فیلم همه چیز بوی مرگ می دهد و همه زندانیان، ناامیدانه منتظر رسیدن روزی هستند. در ژرفای قلبشان هنوز امیدوارند که اتفاق نمی افتد اما واقعیت، از امیدها و آرزوها قوی تر است و این یعنی همان پوچی!
فضایی که در فیلم مسیر سبز ترسیم می شود این چنین است؛ حال با ورود شخصیت اصلی داستان، یعنی جان کافی، جهان فیلم رنگ دیگری می گیرد؛ نوع سخنانش، رفتار و منشش و از طرفی نیروی خارق العاده ای که دارد، به جریان فیلم، کشش و امید می بخشد.
جان به داستان مسیر تازه ای نمیدهد و روند فیلم را دگرگون نمی کند؛ اما عنصر معناداری است که به تمام قصه معنی میدهد و روی شخصیت ها اثر می گذارد. او قهرمانی است که تمام افراد را با مهربانی و از خودگذشتگی اش درگیر خود می کند و در آخر، با جان دادنش، مسیر سبزش را به پایان می رساند.
پیشنهاد ما: نقد فیلم The Silence of the Lambs : سکوت بره ها!
– فیلم The green Mile توانست با بودجه تنها ۶۰ میلیون دلاری خود، نزدیک به ۳۰۰ میلیون دلار فروش کند.
– پیشنهاد نقش آفرینی به جای شخصیت پاول اجکام، به جان تراولتا (John Joseph Travolta) شده بود که نپذیرفت و نقش به تام هنکس رسید.
– فیلم The grren Mile در میان پنج فیلم دیگر دارابونت، پرفروش ترین اثر او است.
– قد و جثه مایکل کلارک دانکن به هیچ وجه آنطور که در فیلم نشان داده شده بود بزرگ و تنومند نیست!
نظرتان در مورد این فیلم شگفت انگیز را با ما و دیگر خوانندگان مجله سینما تیکت درمیان بگذارید.