ژانر: درام – معمایی
کارگردان: هری بردبر (Harry Bradbeer)
سال انتشار: ۲۰۲۰
محصول: آرمیکا
نویسنده: جک تورن
فیلم Enola Holmes، اثر تازه منتشر شده کمپانی نتفلیکس است، با سبکی رازآمیز و معمایی. کارگردان فیلم، Harry Bradbeer است که بیشتر بخاطر آثار تلوزیونی اش محبوب شده.
داستان Enola Holmes، اثر خلاقانه نویسنده مشهور آمریکایی، نانسی اسپرینگر می باشد که تا به حال حدود ۵۰ رمان از خودش بجا گذاشته و برنده جوایز بسیاری شده است.
Enola Holmes همانطور که از نامش پیدا است؛ قرار است ما را به دنیای رازآمیز و پر معمای “شرلوک هلمزی” ببرد؛ از مشهور ترین مجموعه داستان های جنایی، اثر نویسنده مشهور اسکاتلندی قرن ۱۹، آرتور کانن دویل.
حال، نانسی اسپرینگر، با ایده خلاقانه ای وارد این جهان شده و داستان تازه ای را آفریده. شخصیت اصلی این داستان Enola است که درواقع خواهر کوچکتر شرلوک و مایکرافت است. توانایی و هوش او در استنتاج و قوه حکم هیچ دست کمی از دو برادر مرد سالار و مغرورش ندارد و حتی می توان گفت از هردوی آنها بهتر است!
داستان از جایی شروع می شود که مادر انولا در جشن تولد ۱۶ سالگی او ناپدید می شود؛ علی رغم کمکی که انولا از شرلوک و مایکرافت می طلبد، آن دو هیچ رغبتی به حل این پرونده نشان نمی دهند و از این رو انولا خود، تصمیم به حل پرونده ناپدید شدن مادرش می گیرد.
از دست ندهید: نقد فیلم tenet: وارونگی!
نخستین نکته ای که در نقد فیلم Enola Holmes باید به آن اشاره کنیم؛ وجود و مرکزیت عنصر “زنانگی” در فیلم است. نانسی اسپرینگر، خود یک نویسنده زن بسیار موفق و پر طرفدار است و حقیقتا توانسته این مفهوم را با ماهیت یک داستان معماگونه و جنایی بیامیزد.
در تمام فیلمها و سریال هایی که درباره هلمز ساخته شد و همچنین همین فیلم، شرلوک (و برادرش) در کنار توانایی شگرفشان در کشف و حل پرونده های غیرقابل حل، انسان هایی مردگرا و تا حدودی زن ستیز بودند؛ انگار کاراکتر شرلوک، زن را موجودی میداند که تنها وظیفه اش دور کردن او از حقیقت و کشف علت جرم است!
شرلوک، شخصیتی باهوش، سریع، رک و جسور در قضاوت افراد است؛ بسیار خشک و بدون احساسات جلوه می کند. این کاراکتر معروف، ماهیت خود را در فیلم Enola Holmes هم حفظ کرده و قطعا این تصمیمِ عامدانه جک تورن و در درجه نخست نانسی اسپرینگر بوده است.
در فیلم Enola Holmes کاراکتر شرلوک، تقریبا دست نخورده باقی مانده، او مردی باهوش، مغرور، سرد، بی ادب ولی رسمی است! اما دیگر در محور داستان و فیلمنامه قرار ندارد و همین شاخص ترین مسئله در فیلم Enola Holmes است.
مرکزیت شخصیت شرلوک در تمام فیلم ها، باعث می شد، منطق رفتاری او کاملا مثبت جلوه نماید و مخاطب از دیدن چنین شخصیتی حتی لذت ببرد، شخصیتی که اگر سعی کنیم یک لحظه او را واقعا در برابر مان تصور کنیم، شاید ثانیه ای قادر به تحمل جسارت ها و رک گویی هایش نباشیم!
در فیلم Enola Holmes، شخص دیگری محور داستان است؛ یک دختر، یک “زن”. او بیشتر وقت خود را برعکس برادرانش با مادرش سپری کرده، مادری بسیار باهوش و توانا که فرزندانش قدرت ذهنیشان را از او به ارث برده اند!
Enola به هیچ وجه شبیه برادرانش نیست؛ در کنار هوش و ذکاوت فوق العاده اش، انولا، دختری خندان، خون گرم و بازیگوش است و در حل مسائل حتی دست دو برادر مغرورش را هم از پشت می بندد!
اسپرینگر با وارد کردن این شخصیت و روبه رو کردن آن با کاراکتر شرلوک، به نوعی خواسته این کاراگاه خصوصی بدخلق و تندخو را به چالش بکشد و به او و رفتارش با دیده ای تمسخر آمیز نگاه کند!
با آفرینش شخصیت Enola شاید فیلم بردبر به نوعی گذار جسورانه از کاراگاهایی بداخلاق و فیلسوف، همچون شرلوک یا راستین کول (Rustin Cohle) در سریال True Detective دست زده است.
بیشتر بخوانید: نقد فیلم Mulan 2020: زیبای پر حاشیه!
نگاه تازه نانسی اسپرینگر و جک تورن به این اثر مشهور جنایی و وارد کردن یک دختر بازیگوش و طناز به عنوان شخصیت اصلی، به فیلم بردبر جلوه ای فمنیستی بخشیده. چرا که قهرمان داستان هلمز، اینبار نه یک مرد بی احساس و سرد، بلکه زنی خندان و بازیگوش است.
اما باید گفت، با اهمیت ترین و خلاقانه ترین بخش فیلم بردبر زمانی جلوه می کند که شخصیتی دیگر به فیلم اضافه می شود: پسری به نام تام توکسبری که در مسیر داستان با انولا آشنا می شود.
هرچقدر انولا زنی، خارج از هنجارها و عرف زنان زمان خود است تام هم به همان میزان، بیرون از چارچوب مردان خشن و رسمی جامعه است، او شخصیتی لطیف، عاطفی و بی دفاع دارد.
این جا است که اسپرینگر هدف نهایی خود را عملی می کند: بی معنا کردن هویت سخت زنانگی و مردانگی!
در طول فیلم Enola بار ها و بار ها جانِ Tom را نجات می دهد و از او دفاع می کند؛ در فیلم، ما با ساختارشکنی فمنیستی ای طرف هستیم که می گوید این جامعه سنت زده بوده که از زن و عواطف و احساساتش، موجودی بی دفاع و ناتوان ساخته و واقعیت این است که هر انسانی توان بروز ویژگی ها و صفات گوناگون را بدون در نظر گرفتن جنسیتش دارد.
باید گفت فیلم Enola Holmes اثر خوش ساخت و جذاب هری بردبر، برگرفته از رمانی با همین نام و به قلم نانسی اسپرینگر، توانسته با وارد کردن یک قهرمان زن، جلوه ای تازه به داستان مرد محور شرلوک هلمز ببخشد.
نظرتان در مورد این فیلم را با ما و دیگر خوانندگان مجله سینما تیکت در میان بگذارید.